RSS feeds in PubMed

In mijn eerdere post heb ik al wat geschreven over de RSS lezers die ik ken. Zelf vind ik het een reuze handig instrument om te gebruiken. In plaats van een gevulde e-mail box staat nu alles gerubriceerd in mijn lezer. En ik heb nogal wat abonnementen op RSS-feeds lopen. Het meest gebruik ik Google-reader, ondanks dat deze relatief traag is, en soms wel eens uit wil vallen. Het voordeel van een internet RSS-lezer is, dat ik ongeacht waar ik ben in kan loggen en de feeds kan lezen.
Het handige van een RSS feed is dat je electronische brievenbus niet iedere keer bliept als er een nieuw bericht binnen komt. Elke dag even door de RSS-lezer heen browsen of er interessante posts zijn geschreven, volstaat.
Dat niet alleen kranten RSS aanbieden, maar ook databases, zoals PubMed is dan ook een logische aanvulling. Wat er uit zo’n PubMed zoekvraag komt, of dat nu per e-mail is of per RSS feed, staat of valt met de onderliggende zoekstrategie. Is deze niet goed, dan komt er als antwoord ook rotzooi uit. Dat heeft Laika Spoetnik mooi omschreven.
Ook een RSS-feed uit PubMed kan nooit volledig zijn. Voor een compleet overzicht zul je verschillende (medische) bestanden moeten doorzoeken. Dat een eindgebruiker denkt dat het intypen van een term in PubMed een compleet beeld geeft van een zoekvraag is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Dat heeft niets met RSS te maken. Het feit dat je de resultaten via e-mail of via een RSS-feed binnen krijgt zegt niets over de gebruikte zoekstrategie. RSS binnen PubMed biedt heus geen volledigheid, en PubMed zelf suggereert dat ook niet.
Uit het bericht blijkt trouwens ook dat mensen die een cursus systematisch zoeken hebben voltooit, dit in de praktijk toch maar mondjesmaat weten toe te passen. Daaruit blijkt maar weer dat informatiespecialisten nodig zullen blijven, om er voor te zorgen dat er geen rotzooi uit een zoekvraag komt, maar relevante data. En hoe die dan tot de gebruiker komen is van secundair belang.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: