Evidence-based wetenschapsbeleid

Via een ingezonden brief in NRC van afgelopen zaterdag las ik dat de Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit van Leiden een nieuwe leerstoel in het leven heeft geroepen: evidence-based wetenschapsbeleid. Het persbericht was van 29 januari en een paar dagen later was de nieuwe hoogleraar al benoemd: een topamtenaar van het ministerie van Onderwijs dr. van Bochove. De sollicitatieprocedure was niet helemaal volgens Bartjens, als ik de blog hierover van Maarten Huygen moet geloven.
Maar even afgezien daarvan, ben ik benieuwd wat deze kersverse hoogleraar gaat doen. Volgens de blog gaat hij door middel van modellen en getallen onderzoeken of er een verband bestaat tussen bijvoorbeeld de grootte van een universiteit en haar prestaties. Onder meer met behulp van citatieanalyse. Is een econoom dan wel de juist aangewezen persoon om deze leerstoel te bezetten: een moleculair bioloog verhoogt de citatiescore aanmerkelijk meer dan een wiskundige/econoom, aldus Huygen. En citatieanalyse, daar weten bibliothecarissen en informatiespecialisten natuurlijk alles van. Dat is niet zaligmakend.
Zelf zou ik wel eens een definitie willen zien van wat precies onder evidence-based wetenschapsbeleid wordt verstaan. Misschien dat andere spoetnikkers daar ideeën over hebben?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: