PubMed blijft de gemoederen bezig houden

De laatste week zijn er wat stukjes geschreven op de diverse blogs , die een reactie hebben gegeven op een klaagzang van Anna Kushnir. over PubMed (Dean Guistini, David Rothman, Wowter (bedankt voor je commentaar)). Ook ik heb er een paar woorden in mijn vorige stukje aan gewijd. 
Anna Kushnir schreef in haar blog over het feit dat ze niets fatsoenlijks uit PubMed kon halen: zoeken in PubMed leverde alleen maar frustraties op en geen goede hits.
Op zich heeft ze wel een punt als ze beweert dat PubMed ‘lastig’ te doorzoeken is. Iedereen die op internet zoekt, typt een trefwoord in, drukt op Enter, en dan heb je het antwoord, althans dat is dan de gedachte. Zo werkt het natuurlijk niet bij bestanden, zoals PubMed, maar ook niet bij Embase, Chemical Abstracts, of de Beilstein.
Als eindgebruiker zul je je moeten verdiepen in hoe zo’n bestand is opgebouwd, hoe de indexering werkt, en wat vooral ook voor PubMed van belang is hoe de vertaalslag verloopt van zoekterm naar indexeerterm. Veel mensen, die ik heb geholpen met het zoeken in PubMed weten niet dat als je een term intypt, PubMed deze omzet in een MeSH-term. Als je PubMed niet controleert, en nagaat hoe de zoekmachine precies deze vertaling uitvoert, kun je de meest gekke antwoorden krijgen. Of helemaal niets, of niets relevants, of oud materiaal.
Enige ervaring in zoeken is handig, maar ook vooral dat zoeken blijven doen. Dat geldt niet alleen voor PubMed, maar voor elke andere database. Ik moet ook even nadenken hoe ik Embase moet doorzoeken, dat gaat toch echt anders dan Medline (via Ovid of hostorganisatie of via Embase.com). Haastige promovendi hebben kennelijk dat geduld niet. En als ik de post van David Rothman mag geloven, is hulp ook niet gewenst.
Het is dus een hele uitdaging om mensen, die onvoldoende resultaat uit hun zoekacties krijgen, zover te krijgen dat ze hulp vragen van een informatiespecialist, iemand die dagelijks voor anderen databases doorzoekt.
Voor meer intuitief zoeken zou zoeken van PubMed via Google een mogelijkheid kunnen zijn. Er zijn trouwens verschillende andere PubMed-zoekinterfaces ontwikkeld de laatste jaren. Misschien zit daar nog iets leuks tussen voor Anna.

Advertenties

Eén reactie to “PubMed blijft de gemoederen bezig houden”

  1. laika Says:

    Helemaal met je eens hoor.

    Ik ben er toevallig ook een stukje over aan het schrijven. Maar zoals gewoonlijk hobbel ik achter je aan 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: