Google Trends

Sinds kort is Google Trends beschikbaar, komend uit de bekende Google Labs-koker. Google Trends is een fascinerende tool, dat gebruikt kan worden om zoekacties in Google te analyseren.
Bijvoorbeeld het zoeken naar de woorden PubMed en Embase geeft de volgende grafiek:

Je kunt hieruit opmaken dat de term Embase nauwelijks wordt toegepast in Google vergeleken met de term PubMed. Aan het eind van het jaar kun je een dip waarnemen in de hoeveelheid vragen over PubMed, als gevolg van de kerstvakantie.
Onder aan de grafiek (hier niet weergegeven) staan de landen gerangschikt, die voor het meeste verkeer zorgen met deze twee trefwoorden. Vreemd genoeg komen hier eerst landen als Iran en India als hoogst scorend bovenaan, alhoewel dit per dag kan uitmaken. Vorige week stond Indonesie bovenaan de lijst van landen.
Ook kun je op een land klikken en per regio bekijken hoe het zoekgedrag is geweest, zelfs per stad.
De letters in de grafiek, die hierboven is afgebeeld, slaan op belangrijke publicaties die een zoekactie zouden kunnen beinvloeden. Zo slaat de letter C op EMBASE Classic in Development
PharmaLive.com (press release) – May 16 2007.
Zo kun je natuurlijk onderzoek doen naar welk ziekenhuis in Nederland het meest wordt gezocht via Google. Er zijn talloze toepassingen denkbaar.

Bron: http://casesblog.blogspot.com/2008/07/video-how-to-use-google-trends-for.html. Hier kun je ook een paar instructiefilmpjes bekijken.

Plaats een reactie