RevMan vs RefMan

Een week of wat geleden was er een discussie gaande via de Clin-lib lijst over RefMan en RevMan. Aangezien niet iedereen ‘abonnee’ is op deze lijst, wil ik hier een samenvatting geven.
Reference Manager (RefMan) is een software programma om referenties in brede zin van het woord te beheren. Bijkomend voordeel is dat Word met RefMan kan samenwerken, in die zin dat er makkelijk een bibliografie gemaakt kan worden in de opmaak van het tijdschrift waarin men wil publiceren. Je kunt er ook mee in PubMed zoeken enz.
ReviewManager (RevMan) is een programma om protocollen en (Cochrane) systematische reviews mee te schrijven. Je kunt er makkelijk tabellen mee maken, er zit een stuk statistiek onder. Je kunt er meta-analyses mee uitvoeren en de uitkomsten grafisch weergeven. Het is dus een zeer uitgebreide tekstverwerker.
Het kan niet, zoals Word, met RefMan samenwerken om direct een literatuurlijstje te maken. Je kunt wel je literatuurlijst importeren, maar dat is dan ook alles. Geen cite-while-you-write functie dus. 
De vorige versie van RevMan (versie 4) kon referenties importeren vanuit zowel RefMan als EndNote en ProCite. Of de huidige versie RevMan5 dit kan, weet ik niet. Versie 4 wordt niet meer ondersteund en kan ook niet meer worden gedownload.
RevMan is vrij verkrijgbaar en kan onder Windows, Mac en Linus werken. Ondersteuning door de Cochrane Collaboration wordt alleen gegeven als men een Cochrane review gaat schrijven.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: