Medline vs PubMed

Binnen de clin-libbers heeft een kleine discussie plaatsgevonden over het zoeken naar gerandomiseerde klinische studies voor een Cochrane systematische review. Met name ging het daarbij om de vraag of zoeken via Medline/Ovid de voorkeur geniet boven zoeken via PubMed.
In principe doet de Cochrane Collaboration geen uitspraak over het soort platform dat wordt gebruikt om een bepaalde database te doorzoeken. Het gaat er alleen om om alle relevante studies op te sporen, en hoe dat gebeurt maakt in principe niet uit. Het enige wat de Cochrane Collaboration adviseert is om minimaal Central (Central Register of Controlled Trials) te doorzoeken en Medline, liefst ook Embase, en eventuele andere bestanden naar eigen keuze. Er wordt geen oordeel noch preferentie uitgesproken voor het platform. Medline kan dus doorzocht worden via PubMed, maar ook via Medline.
Dat er binnen de medisch informatiespecialisten een voorkeur bestaat voor het zoeken naar medische informatie via Medline/Ovid, betekent nog niet dat Cochrane dit adviseert. Zoeken in Medline via Ovid, STN, of DIMDI heeft voordelen ten opzichte van zoeken via een internetversie van Medline, waaronder PubMed.
Zoeken via Ovid kan preciezer, je kunt via adjacency zoeken, makkelijker gebruik maken van met name MeSH-subheadings. Echter het is Cochrane er om te doen om alle relevante gerandomiseerde studies over een onderwerp te vinden, en dus om zo sensitief mogelijk te zoeken. Daarbij is ruis niet uit te sluiten, om maar niets te missen.
Veel ruis valt trouwens weg als volgens PICO wordt gezocht en alle studies die via de P(atient)-termen zijn gevonden worden gecombineerd via AND met de I(nterventie)-termen enz.
Verder hangt de keuze van het platform mee af van de voorkeur van de literatuuronderzoeker. Daarbij zal ook met de voorkeur van de auteurs van het systematisch (Cochrane) review rekening moeten worden gehouden. Immers zij voeren vaak het literatuuronderzoek uit aan de hand van de zoekstrategie, zoals die door de Cochrane informatiespecialist is ontwikkeld. 
Er moet trouwens altijd worden gerapporteerd hoe er is gezocht, in welk bestand, en op welk tijdstip.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: