Symposium Impact of Systematic Reviews

Op hetzelfde moment dat de OCN2008 in volle gang was, was er vlak bij in de VU op 8 oktober een symposium over de “Impact of Systematic Reviews”. Aanleiding voor dit minisymposium was de promotie van Beverly Shea op het proefschrift: Assessing the Methodological Quality of Systematic Reviews – the Development of AMSTAR.
Met name twee voordrachten waren interessant voor literatuuronderzoekers, nl. die van Danielle van der Windt (Keele University, UK) en André Knotnerus (Gezondheidsraad). Van der Windt besprak de invloed van systematische reviews op de ontwikkeling van richtlijnen. In de door haar aangehaalde publicaties werd een verschil gevonden tussen de richtlijnen afkomstig uit verschillende landen. Als mogelijke oorzaken voor dit verschil werd onder meer genoemd, naast de verschillende wegingsfactoren voor kosten en bijwrkingen, de verschillen in zoekmethodes en zoekstrategieën, die aan de richtlijnen ten grondslag liggen.
Ook Knotnerus noemde expliciet dat een kwalitatief goede, uitgebreide, en gedocumenteerde zoekstrategie noodzakelijk is als voorwaarde voor richtlijnontwikkeling en voor het maken van systematische reviews. Beide vormen een basis voor een goed beleid.
In dit kader is het, denk ik, goed om te melden dat er door collega’s op het gebied van richtlijnontwikkeling en zoekmethodes al een paar publciaties zijn verschenen.
Zie bijvoorbeeld:
Deurenberg R et al., Standardization of search methods for guideline development: an international survey of evidence-based guideline development groups.
Health Info Libr J. 2008 Mar;25(1):23-30.
Voisin CE et al., Strategies in assessing the need for updating evidence-based guidelines for six clinical topics: an exploration of two search methodologies.
Health Info Libr J. 2008 Sep;25(3):198-207

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: