Cochrane reviews

Deze week kreeg ik een vraag van een collega over Cochrane reviews. Als je in de Cochrane Library zoekt naar reviews, dan stuit je soms op reviews die het label ‘Withdrawn’ hebben, ze zijn ingetrokken. Wat kun je nog met een dergelijk review, bestaan die nog wel.
Elk Cochrane review hoort iedere twee à drie jaar bijgewerkt te worden. De literatuursearch moet worden overgedaan voor de laatste jaren om na te gaan of er nieuwe evidence is gepubliceerd. De conclusies van het review zouden dan eventueel moeten worden aangepast. Veel reviews worden niet bijgewerkt. Als zo’n review oud genoeg wordt, vindt de Cochrane review group, onder wiens hoede het review is geschreven, dat het review de werkelijkheid niet meer weerspiegeld: het is verouderd. Dat is het moment waarop zo’n review door deze groep wordt ingetrokken, niet omdat het een slecht review is maar omdat het niet op tijd is bijgewerkt.
Ook kan het zijn dat auteurs enthousiast beginnen, maar uiteindelijk geen funding krijgen om het review te schrijven. Ook in een dergelijk geval wordt een review/protocol teruggetrokken.
Dergelijk reviews blijven wel in de Cochrane library staan. Je kunt er zelfs op zoeken. In issue 4, 2008, van de Cochrane library hebben 249 reviews/protocollen de status ‘Withdrawn’.
Bijvoorbeeld: 
Antidepressants for depression in medical illness
D Gill, S Hatcher
Year 2000
De reden, dat dit review is teruggetrokken: This review is temporarily withdrawn due to the delay in updating this review and has been passed on to a new group of review authors.
Er zijn oude versie beschikbaar, klik op Other versions aan de linkerzijde van de pagina. Dit lukt trouwens alleen als je een abonnement op de Cochrane library hebt.
Op de pagina, die dan wordt geopend, staan alle versies als html in, en deze kunnen worden ingezien.


Dergelijke reviews kunnen dus gewoon geciteerd worden, en (met enige moeite) worden ingezien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: