Zoekstrategieën in Cochrane reviews

Cochrane systematische reviews staan bovenaan de lijst van bronnen van evidence. Er worden hoge eisen gesteld aan zo’n review. Auteurs, bijvoorbeeld, moeten onafhankelijk van elkaar de gevonden literatuur beoordelen om zoveel mogelijk bias te voorkomen. Alle vereisten staan in het Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventions – the official guide to producing Cochrane reviews.
Dit handboek heeft inmiddels al verschillende wijzigingen ondergaan, en is recentelijk (begin vorig jaar) opnieuw aangepast.
Ook aan de zoekstrategieën voor deze reviews worden steeds hogere eisen gesteld. Zo moet er vanaf de datum dat de nieuwste editie van het handboek is gepubliceerd aale zoekdata van de searches worden vermeld, en ook alle zokestrategieën in de verschillende databases die zijn doorzocht. Voorheen hoefde dat niet.
Sommige reviewgroepen hebben de Cochrane regels minder nauwgenomen. Yoshii et al hebben dit voor reviews die in 2006 in de Cochrane library zijn opgenomen, onderzocht. (Yoshii et al, JMLA , 97, no. 1, 21-29 (2009) Analysis of the reporting of search strategies in Cochrane systematic reviews). Ze zijn niet de eerste, die zich kritisch over zoekstrategieën in Cochrane reviews hebben uitgelaten trouwens. Sampson & McGowan (2006) hebben over de fouten in de zoekstrategieën gerapporteerd (Sampson & McGowan, J Clin Epidemiol., 59, 1057-1063 (2006) Errors in search strategies were identified by type and frequency). Zij bevelen dan ook peer review van de zoekstrategieën aan.
Zolang Cochrane reviews hierop niet worden afgerekend door de desbetreffende review groepen (er wordt niet gepubliceerd tenzij de zoekstrategie correct is opgenomen), zal er denk ik weinig veranderen. Misschien dat de aanstelling van de Editor in chief een postiteve bijdrage aan dit probleem kan leveren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: