Informatie over lopend medisch onderzoek in Nederland

Deze week werd de website kankeronderzoek.info gelanceerd. Op deze website kan informatie worden gevonden over onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker. Het is bedoeld voor patiënten, die willen weten of er alternatieven zijn voor hun ziekte. Maar iedereen kan er terecht. Op basis van een aantal kenmerken, zoals kankersoort en medicijn, wordt een overzicht gegeven van klinische studies of trials, die op dit moment in Nederlandse ziekenhuizen worden uitgevoerd. Helaas biedt de website nog geen volledig overzicht. Er kan gekozen worden uit 14 verschillende types van kanker en diverse cytostatica.
Er zijn trouwens nog meer opties om te weten te komen welke klinische studies in Nederland worden gedaan. Kijk bijvoorbeeld op het Nederlands Trial Register (NTR). Het NTR is een openbaar toegankelijk en vrij te doorzoeken prospectief trialregister, waarin studies staan geregistreerd die lopen in Nederland of worden uitgevoerd door Nederlandse onderzoekers. Beide sites overlappen elkaar niet!
Een andere optie om te zoeken naar onderzoek dat in Nederlandse ziekenhuizen wordt uitgevoerd is via de website van de CCMO, de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek .
De term kanker levert bij het NTR slecht één trial op,bij de CCMO 275 trials, en bij kankeronderzoek.info staan nu in totaal 22 trials beschikbaar in hun bestand.
Al deze databanken staan of vallen bij de input en het onderhouden van de gegevens. Dat de verschillen zo groot zouden zijn, had ik niet verwacht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: