ICF

Vorige week hoorde ik tijdens een Cochrane bijeenkomst voor het eerst over ICF, International Classification of human Functioning, Disability and Health en op welke wijze deze classificatie kan helpen bij het benoemen van fuzzy termen, zoals quality of health. De ICF wordt door de WHO ondersteunt om gezondheid en de mate van (in)validiteit te meten, zowel op individueel als op populatie niveau. Het ICF programma is door 191 lidstaten ondertekend in mei 2001.
De ICF moet alleen worden gebruikt als: “the international standard to describe and measure health and disability”, en niet als methode om iemand beter te maken. Kwaliteit van leven heeft vele gezichten, en is afhankelijk van een onderliggend probleem. Zelfs bij een slaapprobleem zijn diverse categorieën te onderscheiden, bijvoorbeeld moeite hebben met in slaap komen, s ‘nachts tussen 2-4 uur wakker liggen, juist wel goed kunnen inslapen maar vanaf 3 uur alleen naar maar wakker liggen, enz. Op deze wijze kan het ICF inzicht geven waar exact de problemen liggen. Ook bij gebruik van het ICF in (Cochrane) systematische reviews kan de ICF de vinger op de pols leggen, waar knelpunten en omissies zitten in de geïncludeerde studies. De online versie is van ICF beschikbaar op http://apps.who.int/classifications/icfbrowser/ In Nederland helpt het RIVM mee het ICF verder uit te bouwen.
Een nuttige aanvulling zou zijn om de ICF waar mogelijk aan MeSH te koppelen. Dat kan het zoeken naar o.m. quality of health wat eenvoudiger maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: