Trials registers

Sinds 2005 hebben de editors van belangrijke medische tijdschriften hun beleid gewijzigd met betrekking tot de publicatie van klinische studies. De onderzoekers moeten op voorhand informatie over hun onderzoek bij een zgn trial register deponeren, zelfs voordat patiënten worden gerecruteerd. In feite werd er van de onderzoekers (c.q. auteurs) verlangd dat de studie in één van de registers die meedoen aan de WHO ICTRP (International Clinical Trials Register Platform is aangemeld, en dus een ICTRP nummer hebben.
Op deze wijze zou het medisch onderzoek inzichtelijker moeten worden en dubbel werk kunnen worden voorkomen. Ook wordt het duidelijk wie wat voor onderzoek doet, welke medicijnen er gebruikt worden, welke behandelingsmethoden, en eventueel ook wat de bijdrage is van de industrie bij het aangemelde onderzoek.
Er zijn inmiddels veel registers die aan het WHO programma meedoen, waaronder die van Nederland. Clinicaltrial.gov is een Amerikaans register, dat niet alleen studies bevat uit de USA maar ook wereldwijd. ClinicalTrials.gov bevat op dit moment gegevens over 78,276 verschillende trials, die in 172 landen worden uitgevoerd.

Sylvain Mathieu et al (Comparison of Registered and Published Primary Outcomes in Randomized Controlled Trials, JAMA. 2009;302(9):977-984) hebben uitgezocht in hoeverre publicaties over klinisch onderzoek ook een ICTRP nummer bevatten en dus netjes zijn aangemeld bij een register. Slechts de helft van de gepubliceerde studies bleek adequaat te zijn geregistreerd, dwz geregistreerd voor het eind van de trial en met een duidelijke omschrijving van de primaire uitkomst. Andere studies waren niet aangemeld bij een register, of waren pas na de studie geregistreerd, of hadden de primaire uitkomst niet duidelijk omschreven.
Er is nog een lange weg te gaan, voordat complete openheid over klinische studies realiteit is. Tot zo lang is bias (selective outcome reporting) niet uitgesloten.

Advertenties

Eén reactie to “Trials registers”

  1. EBM hooglereaar « de Bibliotheker's Weblog Says:

    […] niet gepubliceerd onderzoek, de industrie die gegevens achterhoudt, en het opzetten van trial registers, waar tegenwoordig nieuw onderzoek bij moet worden aangemeld. Zeer beknopt ging hij in wat we de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: