Cochrane Library

Gisteren heb ik een workshop over Cochrane Collaboration en zoeken in de Cochrane Library gegeven voor de collega’s van de CCZ.
Eén van de dingen die ter sprake zijn gekomen is het gebruik van zoekfilters. Wat bij de toehoorders niet bekend was, is dat heel veel zoekfilters in de Cochrane Library staan in de zgn. module van een Review Group. Deze modules zijn te vinden in één van de bestanden in de Library, nl Cochrane Groups (“About the Cochrane Collaboration”). Als je een zoekactie doet, verschijnt een link op de pagina waar de resultaten staan. Meestal is het resultaat 0 hits.
Om alle relevante modules te vinden, kun je de naam van de review groep intypen in de zoekbalk. Of niets invullen en gewoon op “Go” klikken, dan krijg je alle 95 modules, inclusief van alle Cochrane Centres, Networks en Fields.
In de module van een review groep is een kopje Specialized Register. Hierin kun je de standaardzoekacties van deze review groep vinden. De module van de Childhood Cancer Group en het Dutch Cochrane Centre is op deze manier te vinden. Alle gegevens zijn zonder abonnement te raadplegen.
Een andere mogelijkheid om (onderwerpsgerichte) zoekstrategieën te vinden is in de Cochrane reviews zelf. Sinds een jaar is het verplicht om alle zoekstrategieën in de Appendix van een review te vermelden. Helaas heb je dan wel toegang tot de Cochrane Library nodig. En oudere reviews voldoen uiteraard nog niet aan deze vereiste. Over het vinden van zoekstrategieën heb ik al eerder een stukje geschreven.

Advertenties

Eén reactie to “Cochrane Library”

  1. Jacqueline van der Horst Says:

    Dag,

    Graag blijf ik op de hoogte van de artikelen op dit blog.

    Jacqueline
    Wetenschappoelijke Bibliotheek Symforagroep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: