Toxiciteit van diacetyl

Deze week zag ik een artikel over de toxiciteit van diacetyl of 2,3-butaandion. Diacetyl geeft aan roomboter zijn smaak en wordt ook bij fermentatie gevormd. In kleine hoeveelheden komt het dus ook in alcoholische dranken voor, maar ook in sinaasappelsap. De stof wordt ook geproduceerd om in boteraroma’s terecht te komen. Boteraroma wordt in van alles en nog wat toegepast, van margarine tot koekjes, tot popcorn.
Diacetyl heeft een zgn GRAS-status, Generally Recognised As Safe. Mensen eten diacetyl dan ook door de eeuwen heen zonder enig probleem. Maar nu blijkt dus diacetyl dus toxisch te zijn. In 2001 kregen werknemers van een popcorn fabriek problemen met ademhalen, omdat ze waren blootgesteld aan diacetyl. Ze werden gediagnosticeerd met bronchiolitis obliterans, wat gepaard gaat met kortademigheid, kuchen, vermoeidheid, en kan een doodsoorzaak zijn.
Bij de productie van popcorn werd (wordt) boteraroma toegevoegd. In een popcornfabriek is het zeker niet koud, en aangezien diacetyl een tamelijk vluchtige verbinding is, kun je je voorstellen dat de concentratie van diacetyl in de lucht binnen in de fabriek ook hoger is dan van de buitenlucht.
In de VS lopen nu verschillende zaken van werknemers die tijdens de productie van popcorn aan hoge concentratie diacetyl zijn blootgesteld, zowel tegen de eigen werkgever, maar ook tegen fabrikanten van geur- en smaakstoffen. Als je in PubMed zoekt op diacetyl/adverse effects, dan vind je op dit moment 41 hits. Over de toxiciteit van diacetyl is voor 2001 wel wat geschreven, maar vnl. Ames testen en dierproeven waarbij b.v. de huid aan diacetyl wordt blootgesteld. Niemand die er aan dacht dat je diacetyl ook via de longen binnen zou kunnen krijgen.
Zo zie je maar, je dacht een onschuldige stof te hebben met een GRAS-status, en dan blijkt dezelfde stof ineens toxisch te zijn als het op een andere manier door het lichaam wordt opgenomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: