Taurine en L-carnitine

In energiedranken worden vaak naast caffeïne ook nog taurine en L-carnitine toegevoegd. Taurine is een aminosulfonzuur en kan door het lichaam worden aangemaakt. In het lichaam speelt het onder meer een rol bij de vertering van vetten: gal bevat taurine. Taurine versterkt de hartspier en speelt het een rol bij het samentrekken van de hartspier. Behalve in energiedranken komt taurine voor in dierlijke producten, zoals vlees en eieren (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Taurine).
L-Carnitine is een amoniumzout dat in de lever en nieren wordt aangemaakt uit de aminozuren lysine en methionine. Het komt uitsluitend in dierlijke producten voor (bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnitine).  Het speelt een rol bij het transport en verbranding van vetten. Het wordt dan ook gebruikt als een middel om af te vallen.
Zou een verbod op het drinken van energiedranken, die zowel taurine als carnitine op zijn plaats zijn. Een docent van een sportschool poneerde deze stelling.
Ook in dit geval hangt het er van af hoeveel en hoe vaak je dit soort drankjes tot je neemt. Consumptie van één blikje per week lijkt me weinig effect te sorteren, maar wordt het een dagelijkse inname dan ligt de zaak toch anders.
Enig zoekwerk op internet levert weinig informatie op, er is genoeg, maar er is te weinig relevants op dit gebied en het blijft te algemeen. PubMed is weer veel te specifiek.
PubChem geeft voor beide stoffen een mooie samenvatting, dan dan ieder voor zich uitmaken of hij/zij wel of niet dagelijks/wekelijks/nooit dergelijke dranken wil nuttigen: taurine, L-carnitine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: