Ask a librarian

Veel (medische) bibliotheken bieden tegenwoordig een service aan onder de naam Ask the (a) Librarian. Kijk maar naar het aantal hits wat je krijgt als je deze uitdrukking opvraagt in Google of Yahoo.
Het tijdschrift Journal of the American Academy of Physicians Assistants heeft al minstens een jaar een rubriek in haar tijdschrift opgenomen onder de titel: Ask a librarian. Deze is te vinden onder het kopje: Online only. De onderwerpen, die in deze rubriek ter sprake komen zijn zeer divers, van open access tot influenza, van meta-analysis tot complementary and alternative medicine. Een hele aardige vind ik zelf is het issue met een stukje, waarin Google Scholar met Medline wordt vergeleken.
Het graaft allemaal niet heel erg diep, maar voor een eerste orientatie kan het zeker dienen. Het geeft misschien wat ideeën voor een eigen soortgelijke rubriek op het intranet.
Dat de onderwerpen zo breed zijn komt omdat de Amerikaanse definitie van physician assistant ruimer is dan de Nederlandse term doktersassistent. Veel van de leden werken in een ziekenhuis, privékliniek e.d.

Tot slot nog even een aanvulling op het vorige bericht over de veranderingen qua uiterlijk van de Cochrane Library. Het is een fris en strak ontwerp, weer even zoeken waar alles nu weer verstop is. Wat ik mis is het issue nummer wat getoond wordt, dat is er op dit moment uitgelaten. Dat vindt zijn oorzaak in de verschillende frequentie van updates. De database met reviews (CDSR) wordt nu iedere maand bijgewerkt, terwijl dat met de database met controlled trials (Central) maar één keer per drie maanden gebeurt. Het issue-nummer is wel te vinden, maar alleen in het (nieuwe) review zelf. Dus als je geen toegang hebt (thuis b.v.), dan heb je hier niets aan. Aan het zoekgedeelte is voor zover ik het nu heb ervaren niets veranderd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: