Embase vs Medline

Binnen de literatuuronderzoekers wordt er regelmatig gediscussieerd in welke database je het beste kunt zoeken en of Pubmed/Medline alleen niet voldoende is. Deze week kwam ik een blog tegen met als titel: EMBASE vs. MEDLINE: A Review of Scientific Journals Databases. Precies in de roos wat dat betreft.
De blog zelf valt een beetje tegen: wat algemeenheden over Medline en Embase, wat voor tijdschriften ze coveren e.d. Maar er wordt doorverwezen naar een artikel uit 2005 met als titel: EMBASE versus MEDLINE for family medicine searches, verschenen in Canadian Family Physician. Voor family medicine (huisartsengeneeskunde?) hebben de auteurs de verschillen qua opbrengst van Embase tov Medline met elkaar vergeleken. Er is gebruik gemaakt van het Ovid platform. Een search is gedaan in beide bestanden, zoveel mogelijk dezelfde termen gebruikt, maar voor therapie kom je in Embase uit op Therapy en voor Medline bij Therapeutics.
Totaal werden 3445 records gevonden in beide bestanden samen (unieke Embase records, unieke Medline records en records uit beide databases samen). Slechts 177 records waren dubbel (5,1%), uit Embase kwamen 2246 hits (65,2%) en uit Medline kwamen 1199 records (34,8%). Heel weinig overlap in dit onderzoek dus.
De totale opbrengst is ook nog verdeeld in onderwerpen, zoals dermatitis, diabetes. En dan zie je ook grote verschillen in opbrengst per database. Embase scoort hoog met hypertensionen depression, terwijl Medline iets meer records levert op het gebied van asthma.
Het zijn allemaal onderwerpen die in de eerstelijns gezondheidszorg belangrijk zijn.
Eigenlijk zou dit onderzoek herhaald moeten worden, tenslotte is het al vijf jaar geleden dat dit artikel is verschenen. Een zelfde soort onderzoek op meer specialistisch terrein zou ik ook graag willen zien. Ik heb nog wel een onderwerp liggen ergens onderop de stapel:)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: