Systematische reviews/protocollen database

De Lancet heeft deze week een artikel gepubliceerd dat een lans breekt voor het instellen van een internationaal register voor systematic reviews protocols The Lancet, Early Online Publication, 13 July 2010. Helaas zit dit artikel weer achter een inlogcode dan wel ip-adres. Een kleine samenvatting staat hieronder.
Goed uitgevoerde systematische reviews zijn op dit moment de beste bron van informatie om beleidsmakers te informeren en uiteraard voor de klinische praktijk. Het aantal systematische reviews dat jaarlijks wordt geproduceerd neemt jaarlijks flink toe. Volgens de auteurs bestaat er op dit moment geen database waarin dit soort research is opgeslagen, het is verspreid over de diverse bronnen, zoals de Cochrane Library en Joanna Briggs Institute.
Een openbaar toegankelijk register van systematische reviews, die nog in de protocol-fase zitten, geeft een goede mogelijkheid voor transparantie over het review proces en de uitkomst daarvan. Verschillen tussen rpotcol en het uiteindelijke review worden zo openbaar en is er minder kans op bias. Bovendien is dan duidelijk welke  reviews in de pijplijn zitten. De auteurs willen een dergelijk register ‘plaatsen’ bij het Centre for Reviews and Dissemination, York.
In hoeverre zo’n database kans van slagen heeft weet ik niet. Ergens voelt het aan als dubbelop. Als je de data van Cochrane, Joanne Briggs, York zelf, CATH enz samenvoegt heb je lijkt mij al een heleboel te pakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: