Nieuwe publicaties

De afgelopen paar weken zijn er een paar interessante artikelen verschenen in een aantal tijdschriften op het gebied van zoeken en zoekgedrag.

Allereerst de publicatie van Thiele et al:

Thiele RH, Poiro NC, Scalzo DC, Nemergut, EC
Speed, accuracy, and confidence in Google, Ovid, PubMed, and UpToDate: results of a randomised trial
Postgrad Med J 2010;86:459-465

In deze studie werden arsten en studenten gevraagd om vier vragen te beantwoorden op het gebied van anesthesie en critical care. De vragen moesten binnen 5 minuten worden beantwoord. Hierbij mocht men naar eigen inzicht gebruik maken van Google, UptoDate, Ovid of PubMed. Na 1-3 weken werden de gebruikers gerandomiseerd om slechts één van deze zoekmachines te gebruiken bij het beantwoorden van 8 klinische vragen. Van deze 8 vragen waren er 4 dezelfde als bij het eerdere experiment. Gebleken is dat de gebruikers die van Google en UptoDate bij het beantwoorden van de vraag gebruik maakten een grotere kans hadden om de vraag correct te beantwoorden vergeleken met hen die PubMed hadden gebruikt. Het beantwoorden van de klinische vragen duurde bij Google en UptoDate korter dan bij het gebruik van PubMed.

De andere publicatie is:
Susan M. Bradley. Examination of the Clinical Queries and Systematic Review “hedges” in EMBASE and MEDLINE
JCHLA, 31 (2), 2010

Hierin worden de verschillende zoekfilters, zoals PubMed Clinical Queries, uit de verschillende zoekmachines met elkaar vergeleken met die van Haynes et al.

In oktober a.s. is er het jaarlijks Cochrane Colloquium van de Cochrane Collaboration, dit keer samen georganiseerd met de Campbell Collaboration. Dus eigenlijk is het dit keer het joint Cochrane/Campbell Colloqium. Inmiddels is er al wat meer over het programma bekend. Neem een kijkje bij de oral presentations en de posters, dan krijg je een indruk van wat er voor moois op stapel staat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: