Nederlandse onderzoekinformatie

Afgelopen augustus werd via de Nedbib-lijst een bericht rondgestuurd over twee databases die gevuld worden met informatie over (lopend) onderzoek in Nederland. Het ging om NARCIS, een afkorting voor National Academic Research and Collaborations Information System, en om de Nederlandse Experts Site, deel uitmakend van de Nederlandse Onderzoek Databank (NOD). De Nederlandse Experts Site geeft een overzicht van 14.500 wetenschappers met hun expertise.
Alle gegevens van de NOD zijn bovendien opgenomen in de wetenschapsportal NARCIS, volgens het Nedbib-bericht. NARCIS wordt door de KNAW ontwikkeld om de zichtbaarheid en vindbaarheid van wetenschappelijk onderzoek in Nederland te vergroten. NARCIS biedt toegang tot wetenschappelijke informatie waaronder (open access) publicaties afkomstig uit de repositories van alle Nederlandse universiteiten, KNAW, NWO en een aantal wetenschappelijke instellingen, datasets van DANS en beschrijvingen van onderzoeksprojecten, onderzoekers en onderzoeksinstituten.

Dan ga je voor de aardigheid eens kijken of je zelf ook in één van beide databanken voorkomt of één van je collega’s. Op de zoekterm Kremer b.v. vind je in de NOD 11 records, die aan deze term voldoen. Kremer geeft in NARCIS qua persoon er maar 9, en dat zijn andere namen dan die uit de NOD:

NOD

Kremer, MSc. S.; Kremer, Dr. S.T.M.; Kremer Hovinga, Dr. T.K.; Kremer, E.; Kremer, Prof.dr. B.; Kremer, Prof.dr. J.A.M.; Kremer, Dr. J.M.J.; Kremer, Prof.dr. W.D.J.;

NARCIS

Kremer, S. (Msc.); Kremer, E.; Kremer, Dr. S.T.M.; Kremer Hovinga, Dr. T.K.; Kremer, Prof.dr. W.D.J.; Kremer, Prof.dr. J.A.M.; Kremer, Prof.dr. B.; Kremer, Dr. J.M.J.; en Kremer, Prof.dr. H.P.H.

Kremer HPH staat niet in NOD. Verder wordt er in beide bestanden nog onderscheid gemaakt tussen ‘onderzoeker’ en ‘onderzoek’.  Als je onderzoek doet ben je toch onderzoeker?

Dan maar mijn eigen naam gezocht. Leclercq komt in de NOD 1x voor, nl als Leclercq, Drs. P.W.. Lijkt me logisch, want op dit moment ben ik niet echt een onderzoeker. Blijkbaar is het NOD alleen voor de huidige stand van zaken en gaat het niet over de jaren heen.

In NARCIS komt dezelfde naamgenoot voor als persoon. Maar er is ook een tab-blad Publicaties. Even kijken, 168 publicaties met een Leclercq als auteur. Beperken tot Wageningen geeft 9 hits, hiervan ben ik van 7 (mede)auteur. Maar ik mis daar in ieder geval 1 artikel. Bovendien staan de rapporten, die ik toen heb geschreven er ook niet bij.

De vraag is wat er wel en wat er niet wordt opgenomen in NARCIS, want een redelijk recent artikel uit het NTvG over PubMed wat ik mee heb geschreven, kan ik niet vinden. Moet je echt op een overheidssubsidieplaats zitten om in NARCIS opgenomen te worden, of wat zijn de criteria? Maar als eerste ingang geeft het natuurlijk behoorlijk veel informatie als je iemand zoekt met een bepaalde expertise.

Minpuntje van NARCIS: Als je daar op “over NARCIS” klikt, kom je op een pagina uit, waarvandaan je de zoekpagina zelf amper terug kunt vinden, Gewoon klikken op Home dus, dan ga je weer terug. In het linkermenu is daar geen plek voor ingeruimd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: