Farma en medisch onderzoek

Dat de farmaceutische industrie een flinke vinger in de pap heeft bij het doen van medisch onderzoek is niet nieuw. Niet alle resultaten van klinisch onderzoek mogen gepubliceerd worden, artsen worden beïnvloed door het krijgen van cadeautjes, de onderzoeksopzet wordt door de industrie bepaald, en ga zo maar door.
In PlosMedicine is een stuk verschenen waarbij industrie-gesponsord klinisch onderzoek geassocieerd wordt met een toename van de impactfactor (Lundh et al, Conflicts of Interest at Medical Journals: The Influence of Industry-Supported Randomised Trials on Journal Impact Factors and Revenue – Cohort Study. PLoS Med 7(10): e1000354. doi:10.1371/journal.pmed.1000354) .
Op het afgelopen 18de Cochrane Colloquium werd aan de invloed van de farmaceutische industrie op het klinisch onderzoek uiteraard ook aandacht besteed. Fiona Godlee, editor-in-chief van de BMJ, vertelde over de onmogelijkheid om aan alle gegevens over Tamiflu-onderzoek te achterhalen bij Roche. Het zelfde is ook onderzocht door door Andreas Lundh, die de resultaten presenteerde van een onderzoek: Did the authors have full access tot the data. Survey of authors of industry-initiated trials in The Lancet. Dit onderzoek zal over enige tijd wel worden gepubliceerd. Een samenvatting van zijn betoog is te vinden in het abstractbook van het colloquium.

Ik heb jammer genoeg niet alle praatjes kunnen meemaken hierover. Maar eentje is zeker de moeite waard om te bekijken. Dat was de presentatie van onderzoeksjournalist Ray Moynihan, auteur van o.m. Selling Sickness. Op het colloquium vertelde hij over zijn laatste boek: Sex, Lies & Pharmaceuticals. Stelling was dat de farmaceutische industrie vrouwen aan een nieuwe ziekte helpen: HSDD (Hypoactive sexual desire disorder). Zijn betoog was hilarisch en its te bekijken op het multi-mediakanaal van de Cochrane Collaboration, al was het maar om de Amerikaanse filmpjes waarin deze “ziekte” serieus wordt besproken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: