Oestrogenen

Oestrogenen of estrogenen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwlijke geslachtskenmerken, bij de menstruatiecyclus. De anticonceptiepil bevat oestrogeen. Heel veel vrouwen slikken “de pil”. Omdat zoveel vrouwen de pil slikken werd de pil ervan verdacht de oorzaak te zijn van oestrogeen-vervuiling in het oppervlaktewater. Immers via de urine wordt (een deel van) de inhoud van de pil weer uitgescheiden.
Toch blijkt dit verhaal niet helemaal te kloppen. Uit een meta-analyse, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Californië, San Fransisco, is gebleken dat orale anticonseptie- middelen niet de bron zijn van de oestrogenen in het oppervlaktewater (Environ. Sci. Technol., DOI: 10.1021/es1014482).

Oestrogenen in het oppervlaktewater zijn niet gewenst, omdat synthetisch oestrogeen in diverse vissoorten problemen met de voortplanting kunnen geven. Dit hormoon veroorzaakt bij mannelijke vissen vrouwelijke geslachtskenmerken. Ook wordt oestrogeen in drinkwater in verband gebracht met reproductieproblemen bij de mens zelf en mogelijk ook met kanker.
In een meta-analysis werden de uitkomsten van 82 studies met elkaar gecombineerd. Uit de data concludeerden de onderzoekers dat oestrogeen afkomstig van ethinylestradiol, het meest gebruikte synthestisch oestrogeen in de anticonceptiepil, voor minder dan 1% van de totale hoeveelheid oestrogeen in het oppervlaktewater verantwoordelijk bleek te zijn. Er is bewijs gevonden dat andere oestrogeenbronnen een belangrijke rol te spelen bij de oestrogeen-vervuiling.
Grote hoeveelheden oestrogeen wordt door planten aangemaakt in de nabijheid van geloosd afvalwater afkomstig van soja- en biodieselfabrieken. Ook boerderijen kunnen bijdragen aan het oestrogeen-probleem, omdat het afval hiervan vaak ongezuiverd in het water verdwijnt.

Ook klopt het verhaal niet dat restanten van antibiotica en andere geneesmiddelen, die in gezuiverd afvalwater kunnen worden aangetroffen, door planten worden opgenomen (C&EN, 29 oktober, 2010)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: