Science Citation Index

Het aantal wetenschappelijke publicaties groeit in rap tempo. Recentelijk heeft er in PloS een stuk gestaan, waarin werd gesteld dat er dagelijks gemiddeld 75 trials en 11 systematische reviews worden gepubliceerd (Bastian et al, PloS Med 7(9): e1000326. doi:10.1371/journal.pmed.1000326). Niet alleen mensen hebben moeite om deze grote hoeveelheid artikelen bij te kunnen houden, maar ook databases. Een recente publicatie door Larsen & von Ins (Scientometrics, 2010;84:575-603; the rate of growth in scientific publication and the decline in coverage provided by Science Citation Index; open access) kaart dit probleem aan. Met name voor de Science Citation Index (SCI) is dit uitgezocht. De SCI is de meest gebruikte database om publicaties te tellen en om citatieanalyse te doen. Gebleken is dat er weinig gewisseld wordt qua aanbod van tijdschriften. Dat houdt in dat nieuwe tijdschriften, die nieuwe vakgebieden beslaan, moeite hebben om in de SCI te komen. Ook is de groeisnelheid van de SCI kleiner dan andere, vergelijkbare, databases. Dat betekent dus dat de SCI een steeds kleiner deel van de traditionele literatuur covert. Als gevolg daarvan wordt de SCI een slechtere bron om artikelen te vinden.

En de SCI wordt gebruikt voor de jaarlijkse rondedans voor impactfactoren. Als bovenstaande allemaal klopt, kun je een vraagteken zetten bij deze indicatoren: R&D statistieken en scientometrie wordt bedreven in een database, die in de loop van de tijd een steeds kleiner gedeelte van de wetenschap afdekt.

Advertenties

Eén reactie to “Science Citation Index”

  1. WEB&Z bijeenkomst « de Bibliotheker's Weblog Says:

    […] Net of er geen gewoon onderzoek meer plaatsvindt. Alhoewel, volgens een recent PloS artikel (zie vorige post over de Science Citation Index), wordt er gemiddeld dagelijks de uitkomst van zo’n 75 trials […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: