WEB&Z bijeenkomst

Afgelopen dinsdag was de WEB&Z weer bijeen. Dit keer in Diemen bij het CVZ (met dank aan Marli van Amsterdam). Het was echt een volle bak met 34 collega’s, die de kou hadden getrotseerd.
Terugkerend thema is de vraag naar literatuuronderzoek binnen ziekenhuizen voor het maken van (systematische) reviews. Net of er geen gewoon onderzoek meer plaatsvindt. Alhoewel, volgens een recent PloS artikel (zie vorige post over de Science Citation Index), wordt er gemiddeld dagelijks de uitkomst van zo’n 75 trials gepubliceerd.
Een ander issue dat de aandacht vraagt is het opleiden van artsen en verpleegkundigen om in met name PubMed te kunnen zoeken. Om evidence te vinden voor een bepaald medisch probleem. Met de publicatie van 11 systematische reviews per dag (zie het PloS artikel) zou dat niet moeilijk horen te zijn. Even kijken in de Cochrane Library en klaar is Kees. Zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Veel onderwerpen zijn binnen Cochrane nog niet gecoverd. Het gaat bij Cochrane vooral om interventiereviews, alhoewel daar verandering in komt.
In een recente publicatie van Hurwitz & Slawson wordt de stelling geponeerd of er tijdens de opleiding in plaats van evidence-based medicine niet beter information management kan worden gedoceerd. Het is met name geschreven vanuit een orthopedisch perspectief, maar kan voor collega’s, die onderwijs geven ook interessant zijn om kennis van te nemen. Dit is lijkt mij niet alleem een discussie voor medische specialisten, maar ook voor medisch informatiespecialisten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: